"Enter"a basıp içeriğe geçin

Hinduizm’in Kutsal Mekânları

Hindistan’da mabetler, Hindu tanrılarının ikamet yerleridir. Aynı zamanda insanların tanrılarla buluşma, onları ziyaret etme ve çeşitli takdimlerde bulunma yerleridir. Her tanrının bir mabedi vardır ve o mabette tanrının bir tasviri veya heykeli bulunur.

İbadet etme yerleri sadece mabetlerle sınırlı değildir, nehir kenarları, mağaralar, kutsal ziyaret yerleri, dağların zirveleri, nehirlerin birbirine kavuştukları noktalar ve evlerde ibadet edilebilir. Hindularda mabedsiz mekân yoktur. Kasaba ve şehirlerde büyük tapınaklar vardır.

Hindistan’da ziyaret edilen bir çok kutsal yer vardır. Himalaya’nın yüksek tepesi, Ganj Nehri ve Meru Dağı kutsal mekân olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Tanrı Şiva’nın evi olarak görülen Beranes, kutsal mekânların en meşhurudur. Burayı ziyaret etmek bütün Hinduların temel arzusudur. Hinduizm’de kutsal yerlere yapılan ziyaret hac olarak kabul edilir. (Abdurrahman Küçük; Günay Tümer; M. Alpaslan Küçük, Dinler Tarihi, s. 151- 170; Kürşat Demirci, “Hinduizm”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 18, s. 113.)

Ayrıca bakınız:

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir